Accident (1977)

Francesc Torres
Instal·lació multimèdia
Mides variables
Col·lecció de l’artista

Una succinta nota de premsa servia als responsables del 112 WORKSHOP, INC. per anunciar la presentació, el 10 de desembre de 1977, d’una mostra de l’artista Francesc Torres que, segons ells, «era una instal·lació multimèdia relacionada amb certs segments del nostre context social, relatius a la història, el poder, el secret i l’atzar». Així mateix, afirmaven que les principals preocupacions conceptuals de l’obra havien estat «la psicologia del comportament, els condicionaments i els aspectes mitològics de les suposades percepcions de la realitat».

El que no explicava aquella nota, malgrat tot, és la gènesi profunda d’Accident: «La peça —recorda Torres— va sortir com a reacció a un concepte històricament traçable: en aquella època, cada diumenge en reuníem al Artists Space, que era un lloc comparable al 112, per parlar de política, tot i que sempre s’acabava parant més d’art. Hi havia gent molt diversa, com Carl André, Terry Berkowitz, Joseph Kosuth, Leon Golub o Nancy Spero, entre altres (el nom del grup era Artists Meeting for Cultural Change). El problema és que no volien obrir-se a organitzacions més de base i menys contaminades per l’estètica… Així que, al final, vaig fotre el camp».

Accident, per tant, és la materialització d’un desencant i una declaració de principis política feta a través del llenguatge visual tan característic de l’imaginari de Francesc Torres.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *